Hungarian
Termékeink

Mentse meg levéltrágyázással terméshozamát!

2019 az aszály éve legalábbis az eddigi időjárás nem kedvezett a termelőknek. Már a tavalyi elmaradt ősz is igen nagy kihívások elé állította termelőket de az idei csapadék mentes tavasz legalább akkora kihívást jelent.

Az elmúlt években az a tendencia mutatkozik, hogy a termelőknek egyre nagyobb terméshozamokat kell teljesíteniük a piac egyre növekvő igényei miatt. A nagyobb terméshozam azonban egyet jelent a növénykultúrák magasabb tápelemigényével is. Ezt a mikroelem mennyiséget a növények ma már nem minden esetben tudják pusztán a talajból felvenni. 

  

A belógószárral történő permetezés folyamata azon alapszik, hogy a permetszert a talaj közelében juttatjuk ki. Ahhoz, hogy ez hatásos legyen elengedhetetlen a permetezést követő csapadék ami bemossa a földbe a permetszert egészen a növény gyökeréig. 

   

Ebben a folyamatban kulcsfontosságú az időjárás szerepe azonban sajnos ez az a tényező amire mi nem tudunk hatással lenni.

Az idei évben nagyon kevés csapadék esett és ami hazánkba érkezett az sem volt elégséges a fent említett folyamat befejezéséhez. Azonban, a növények táplálását bárhogyanis de meg kell oldani.

   
Az ilyen években lesz kiemelten fontos a levéltrágyázás mikéntje és időpontja.

A levéltrágyázás lényege, hogy a tápanyagok a növény levelein keresztül szívódnak fel, így nem vagyunk kitéve az időjárás szeszélyességének ebben az esetben. 

Ennél az eljárásnál fontos a permetszer összetétele és adagolása amelyhez mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát.

   

Időzítés

Levéltrágyázás esetében sem mindegy mikorra időzítjük a permetezést, ugyanis jó időzítéssel elkerülhetjük a termésveszteséget és a minőségromlást valamint, növelhetjük a növény ellenálló képességét a környezeti stresszfaktorokkal szemben. 

Néhány fontos tudnivaló amire mindenképpen érdemes odafigyelni, ha levéltrágyázást alkalmazunk:

- A levéltrágyázás nem helyettesíti csupán kiegészíti a talajon keresztül történő permetezést

- Nagyon fontos a permetezőszer pontos megválasztása és a jó koncentráció használata, ebben mindig kérjük ki szakember tanácsát

- A tápanyag hiány lehet abszolút vagy relatív a növény fajtától függően, az abszolút tápelem hiány azonosítása egyszerűbb mivel megmutatkozik a növény levelein. Ebben az esetben azonnali beavatkozás szükséges az adott mikroelemek (vas, mangán, bór, réz és cink) pótlására a nagyobb veszteség elkerülése érdekében. A relatív hiányt már jóval nehezebb kiszűrni ehhez talajvizsgálati eredmények elemzésére valamint, levélanalízis alkalmazására lesz szükség.

Hőmérséklet                                                   Ajánlott kijuttatás

<20°C
A legnagyobb adagú levéltrágyázás is sikerrel elvégezhető 
(a készítmény gyártója által javasolt legmagasabb dózis)
20-25°C
árnyékban vagy éjjel
Alacsonyabb adagú levéltrágyázást alkalmazzunk
(a készítmény gyártója által javasolt középdózissal)
20-25°C
tiszta, napos időben
Nem javasolt a levéltrágyázás
25°C feletti hőmérsékleten Nem javasolt a levéltrágyázás

(1. táblázat Hilsendegen, 1999)

A levéltrágyázásra a korareggeli órák a legkedvezőbbek, amikor a növények gázcserenyílásai még nyitva vannak és a levelek kutikulája még fellazult állapotban van a harmat hatására.
A tápanyag felvételét segíti a felületi feszültséget csökkentő anyagok használata. Ezek használatával a növényre jutó cseppek a levélen szétterülve szinte teljesen beborítják azt, így maximalizálva a felvétel hatékonyságát. Nitrogén tartalmu vegyületekkel még inkább fokozhatjuk a mikroelemek felszívódását.

Reméljük hasznosnak találta cikkünket hamarosan a mikro- és makroelemekről írunk egy új bejegyzésben.

Szép napot kíván,
A Permetezes.hu csapata

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek