Hungarian
Termékeink

Mikro- és makrotápanyagok

 

Napjainkban a növénytermesztés egyik legfontosabb feladata az egyre inkább kimerülő föld tápanyagainak visszapótlása a haszonnövények számára ideális körülmények megteremtéséhez.

A gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokrszor meghaladja a gyökerek tápanyag felvevő képességét, ami olykor hatalmas károkhoz vezethet.

Megkülönböztetünk relatív illetve abszolút tápanyag hiányt, amelyekről már volt szó az előző bejegyzésünkben. Nagyon fontos növényeink folyamatos állapot felmérése és elemzése, hogy időben észre vegyük ha valami nem az elvártak szerint alakul.
Minden esetben figyelembe kell venni a talaj minőségét hiszen nem csak a növény fejlődésének aktuális szakasza befolyásolja a tápanyagigényt. Nem elég, hogy a gazdáknak meg kell birkózniuk az egyre szeszélyesebb időjárással, országszerte a talaj minősége is nehezíti a munkát. Sajnos gyakran előfordul, hogy a talajállapota tömörödött, porosodó vagy éppen cserepesedő ami szintén tápanyag hiányhoz vezethet. Ugyanakkor hasonló károkat okoz a túl hideg vagy túl meleg időjárás a kimosódási és szublimációs károkról nem is beszélve.
 

Mikroelemek: Makroelemek:
  • Vas
  • Mangán
  • Bór
  • Réz és Cink
  • Molibdén
  • Nitrogén
  • Foszfor
  • Kálium
  • Kén
  • Kálcium
  • Magnézium

 

 

Kén
A kén egy esszenciális tápelem és olyan létfontosságú enzimek és tápelemek  alkotórésze mint a B1 vitamin, biotin vagy tiamin.
Az olajos növények mint a repce vagy a napraforgó különösen érzékeny a hiányára mivel fontos szerepe van a zsírsavak szintézisében. Ha hiányt szenved belőle a növény akkor az idősebb levelek sárgulnak és a termésmennyiség lecsökken.

Magnézium
Szerepe alapvető a fotoszintézisben mivel a klorofill központi atomja. Jellegzetes tünet, hogy a növény alsó levelei sápadtá válnak, vigyázzunk mert a főér és környéke még sokáig zöld marad viszont tartós hiány esetén a levelek elszáradása a csúcstól kezdődik.

Réz
Réz nélkül a redox enzimek nem tudnak katalizálódni valamint a fotoszintézisben is részt vesz. A hiány tünete, hogy az új levelek szürkés zöldek lesznek esetenként kifehéredhetnek. A tünetek az új leveleken jelennek meg előszőr ezért ezekre fordítsunk nagyobb figyelmet.

Cink
Szerepe nagyon fontos a stabil enzimkomplexek kialakításában és számos enzim aktivátora. Nagyon jelentős szerepet játszik a növény anyagcseréjében. Hiány esetén az idősebb leveleken sárgás elszíneződés jelentkezik, gyakori a hajtások ízközrövidülése és a satnya növekedés.

Bór
Nagy szerepe van az új sejtek növekedésében és fejlődésében, a virágok megtermékenyülésében illetve a hüvelyeseknél a gümőképződésben. A hiánytünetek először a fiatal növényi részeken jelentkeznek, kifakulnak, elszíneződötté válnak. Olajos növényeknél gyenge termékenyülést okoz.

Vas
A növények anyagcseréjéhez Fe2+ ion szükségen azonban Fe3+ túlsúly esetén vashiány jelentkezhet. A vas alig mozog a növényben azonban szerepe a fotoszintézisben és a légzésben hatalmas. Hiány esetén a fiatalabb részeken erőteljes sárgulás jelentkezik.

Mangán
Szintén a fotoszintézisben és a redox folyamatokban vesz részt, valamint a vashoz hasonlóan alig mozog a növényben, ez az oka annak, hogy hiánya a fiatalabb részeken mutatkozik. Hiánya esetén márványozottá válnak a levelek valamint, szárazfoltosság alakulhat ki gabona félékél.

Molibdén
Ez egy nem fémes tulajdonságú átmeneti elem,a mi az enzimek, nitrátok és nitritek szállíthatóvá alakításában játszik szerepet. Hiánya esetén a növekedés lelassul, a virágzás vontatottá válik és fakó színű leveleket is megfigyelhetünk.


Mint az látható több mikro- és makroelem hiányának jelentkezésekor nagyon hasonló tünetek jelentkezhetnek. A tünetek pontos okának kiderítéséhez ajánlott a talajelemzés eredményeinek alapos kiértékelése valamint a levélanalízis. Fontos, hogy a jó terméshozam és a megfelelő minőségű termés érdekében ne hanyagoljuk el a növények ellenőrzését és az állapotukra is fordítsunk kellő figyelmet.

Reméljük hasznosnak találta bejegyzésünket!
Ha kérdése merült fel forduljon bátran szakértő kollégáinkhoz az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Szép napot kíván,
A Permetezés.hu


Hivatkozások:
agrarium7.hu/cikkek/169-leveltragyazas-a-gyakorlatban letöltés:2019.05.10.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek