Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Lemaradhat versenytársaitól a magyar kukoricatermés

2021. 10. 06. 10:51:58

A 2021/2022-es gazdasági évre a nemzetközi szervezetek összességében jó kukoricatermést becsülnek. Miért számítanak mégis gyengébb teljesítményre a hazai gazdák?

Több a nemzetközi mezőgazdasággal foglalkozó szervezet is magas kukoricatermést vár az idei évtől. Az IGC például kicsivel kevesebb, mint 1,2 milliárd tonna körüli becslést adott a 2021/2022-es gazdasági évre. Magyarországon a legtöbb termelő azonban nem vár jó kukoricatermést az idei évtől. Ennek oka főleg a nyári hőhullámokban és a csapadékhiányban keresendő. A hazai termőterületek viszonylag nagy részét érintette a jelenség, szerencsésnek mondhatják magukat azok a gazdák, akiknél kicsivel több csapadék érte a vetést.

A klímaváltozás egyre nagyobb problémát jelent a mezőgazdaság számára, és ezt most már kezdik az emberek a saját bőrükön is érezni. Nem véletlenül kutatja számos szervezet a globális éghajlatban bekövetkezett változásokat. A modern technológiát és a több évszázados múltra visszatekintő meteorológiai, talajtani és biológiai tapasztalatot felhasználva mára már megbízható számítógépes modelleket képesek felállítani a szakemberek. Vannak olyan európai területek, melyek kukoricatermésének alakulásában kisebb az egyetértés (a modellek kevesebb, mint 66%-a ad hasonló eredményt), azonban Magyarország nem tartozik ezen területek közé. A JRC 2020-as technikai jelentésében szereplő modellek 4-14% közötti terméscsökkenést becsülnek Magyarország területére 2050-ig.* Mindezt azzal a feltétellel, hogy elérhető lesz a megfelelő öntözési technológia, melyet a termelők széles körben használnak is. Az öntözés figyelembe vétele nélkül ezek a számok jóval súlyosabbak. Egyes területeken akár 50% fölötti terméscsökkenés is bekövetkezhet.

száraz kukoricatermés

A kiszámíthatatlan termés kiszámíthatatlan nyereséghez is vezet, így a piaci szereplők - legyenek kis- vagy óriásvállalatok - kénytelenek új megoldásokat keresni a problémára. Nem könnyíti meg az európai termelők sorsát az EU szigorú GMO-politikája sem, hiszen így máris eggyel kevesebb felhasználható lehetőség közül lehet választani. Sokan az öntözéstechnika fejlődésében és széles körű hazai elterjedésében látják a jövőt, ez azonban jelentős beruházási költségekkel jár, így talán nem olyan meglepő, hogy nem mindenki számára tűnik megfelelőnek ez a megoldás. Vannak, akik a technikai átállás helyett inkább a termesztett növények összetételén változtatnának, ezzel megtakarítva a beruházási költséget. Megint mások az újabb elérhető hibridektől vagy akár jóváhagyott GMO változatoktól várnak megváltást. Egy biztos, a magyar termelőknek tenniük kell valamit, hogy megőrizhessék versenyképességüket a piacon.

Amennyiben további kérdése lenne, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

* Forrás: JRC Technical Report: Analysis of climate change impacts on EU agriculture by 2050

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek